Udgivet i

Serveringstemperatur for vin

daniel vogel EXW6G48ZFIw unsplash - Serveringstemperatur for vin

I dag drikker langt de fleste deres rødvin ved stuetemperatur, mens de drikker hvidvinen direkte fra køleskabet. Men ved hvilken temperatur får man reelt set mest ud af sin vin?

Temperatur for rødvin

Serverer eller drikker du en rødvin, der er for varm, risikerer du, at alkoholen bliver for dominerende, og at du dermed drukner nogle af smagskomponenterne.

Hvis du omvendt serverer en rødvin, der er for kold, træder garvesyren frem og virker hård. Samtidig bliver både aromaer og smag skjult ved kulde.

For at få den fulde oplevelse ud af din rødvin, kan du med fordel tage udgangspunkt i nedenstående temperaturer, alt afhængig af hvilken type vin du serverer:

14-16°: Lette og unge rødvine som for eksempel Beaujolais eller Novello.

16-17°: Medium-kraftige rødvine.

17-18°: Kraftige rødvine som for eksempel Bordeaux.

Temperatur for hvidvin

Ligesom med rødvine smager en varm hvidvin heller ikke godt. Typisk vil de virke mere alkoholiske, selvom de ikke er det. Når hvidvinen modsat er for kold, lukkes der, ligesom med rødvine, ned for både aroma og smag. Man fornemmer dermed ikke de mange nuancer, som en hvidvin kan have.

8-10°: Friske, lette og koldgærede hvidvine som for eksempel Sauvignon Blanc, som ligger i det billige prisleje.

10-12°: Medium-kraftige hvidvine.

12-14°: Kraftige og komplekse hvidvine som for eksempel store bourgogner er et godt eksempel.

 

Ovenstående hvidvins temperaturer gælder stort set også for de forskellige typer af mousserende vine. Lette non-vintage champagne bør serveres ved lavest temperaturer, mens de mere prestigefyldte vine bør serveres lidt varmere.